您当前的位置:江博教育> 托福阅读>托福阅读,你还在定位吗?

托福阅读,你还在定位吗?

2017-11-21 09:32:57 来源:江博教育 作者:徐绵老师

 上课时发现,很多同学在做阅读题时,还停留到“定位”的思路上,即找到题干关键词以后,直接到原文去定位这个关键词,只看这个句子……。其实,这个方法是十分低效的,不仅慢,而且段落看得很混乱。正确姿势是:从段落首句开始看,如此,你很有可能一次性解出了2-3道题目,并且找到了段落中心句及层次,而段落中心及层次又是十分重要的,可以大大提高做题的速度和正确率。

我们一起来看一篇真题中的2个细节题↓↓↓

真题解析

 

2015-01-11-3 The Plow and the Horse in Medieval Europe

Paragraph 1

One of the most important factors driving Europe’s slow emergence from the economic stagnation of the Early Middle Ages (circa 500-1000 B.C.E.) was the improvement of agricultural technology. One innovation was a new plow, with a curved attachment (moldboard) to turn over wet, heavy soils, and a knife (or coulter) in front of the blade to allow a deeper and easier cut. This more complex plow replaced the simpler “scratch” plow that merely made a shallow, straight furrow in the ground. In the lands around the Mediterranean, with light rains and mild winters, this had been found, but in the wetter terrain north and west of the Danube and the Alps,

such a plow left much to be desired, and it is to be wondered if it was used at all. Cleared lands would more likely have been worked by hand tilling, with little direct help from animals, and the vast forests natural to Northern Europe remained either untouched, or perhaps cleared in small sections by fire, and the land probably used only so long as the ash-enriched soil yielded good crops and then abandoned for some other similarly cleared field. Such a pattern of agriculture and settlement was no basis for sustained cultural or economic life.

 

1. According to paragraph 1, what was the main advantage of the new plow over the

scratch plow?

¡ The new plow created straighter rows.

¡ The new plow was easier for animals to pull.

¡ The new plow could dig deeper into the soil.

¡ The new plow was easier to make.

2. According to paragraph 1, the scratch plow was particularly unsuited to

¡ the lands around the Mediterranean

¡ places where the soil was often dry

¡ places where land was cleared and worked by hand

¡ places where the soil was particularly wet and heavy

 

正确的解题步骤是:

1 看第1题题干:找到关键词是advantage, new plow, scratch plow,以及比较逻辑:over。所以题目问的是new plow 比 scratch plow的优点

2 从首句开始看:第一句话的核心词是factor:improvement of agricultural technology。后面必定展开technology. 继续看,出现题干关键词new plow, 它的特点是:

(1)turn over wet, heavy soils

(2)allow a deeper and easier cut

3 预判第1题答案:要么是turn over wet, heavy soils;要么是allow a deeper and easier cut

4 来看第1题选项,很明显选C。

 

再来看第2题,题目问的是scratch不适合什么样的土地,那么也就是new plow适合的地方:wet, heavy soils,是不是也已经出答案了?对应D。

 

如此一来,这2道题,一起都解出来了,而且段落层次很清晰:段落中心词improvement of agricultural technology引出plow的新旧对比。

正确的解题步骤是:

1 看第1题题干:找到关键词是advantage, new plow, scratch plow,以及比较逻辑:over。所以题目问的是new plow 比 scratch plow的优点

2 从首句开始看:第一句话的核心词是factor:improvement of agricultural technology。后面必定展开technology. 继续看,出现题干关键词new plow, 它的特点是:

(1)turn over wet, heavy soils

(2)allow a deeper and easier cut

3 预判第1题答案:要么是turn over wet, heavy soils;要么是allow a deeper and easier cut

4 来看第1题选项,很明显选C。

 

再来看第2题,题目问的是scratch不适合什么样的土地,那么也就是new plow适合的地方:wet, heavy soils,是不是也已经出答案了?对应D。

 

如此一来,这2道题,一起都解出来了,而且段落层次很清晰:段落中心词improvement of agricultural technology引出plow的新旧对比。


我整个过程是不是轻松加愉快?

 

QQ截图20171121093448.jpg

下一篇文章:句子简化题解题方法

最新开班课程